Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 September 2020
16:42 uur

Johnson weigert referendum over Schotse onafhankelijkheid

Express

14/01/2020 - 17:42

Brits premier Boris Johnson heeft het voorstel van de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon, om een onafhankelijkheidsreferendum in Schotland op touw te zetten, geweigerd. Johnson heeft in een brief aan Sturgeon laten weten dat hij niet op haar voorstel wil ingaan om een referendum te organiseren over de onafhankelijkheid van Schotland. Die brief zette hij […] The post Johnson weigert referendum over Schotse onafhankelijkheid appeared first on Business AM.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Boris Johnson sluit tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid uit (03/11/2019 - De Morgen)
  De Britse premier Boris Johnson wil geen nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid toelaten. Dat heeft hij gezegd in een interview met Sky News. Volgens Johnson bestempelt het eerdere referendum in 2014 - waarbij een meerderheid tegen de onafhankelijkheid stemde - als een “eens in een generatie”-beslissing.
  [naar artikel]
 2. Boris Johnson drukt hoop op nieuw Schots onafhankelijksreferendum de kop in: “Eens in een generatie” (03/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Britse premier Boris Johnson wil geen nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid toelaten. Volgens Johnson was het eerdere referendum in 2014 - waarbij een meerderheid tegen de onafhankelijkheid stemde - een “eens in een generatie”-beslissing. Johnson lijkt daarmee de Schotse hoop op een nieuw onafhankelijkheidsreferendum de kop in te drukken. Om zo’n referendum bindend te maken, heeft de Schotse regering de goedkeuring van Westminster nodig.
  [naar artikel]
 3. Boris Johnson sluit nieuw Schots onafhankelijkheidsreferendum uit (03/11/2019 - Knack)
  De Britse premier Boris Johnson wil geen nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid toelaten. Hij beschouwt het eerdere referendum in 2014, waarbij een meerderheid tegen de onafhankelijkheid stemde, als een 'eens in een generatie'-beslissing.
  [naar artikel]
 4. Britse premier Johnson is duidelijk: er komt geen tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid  (14/01/2020 - VRT NWS)
  Schotland mag geen nieuw onafhankelijkheidsreferendum houden. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson duidelijk gemaakt in een brief aan de Schotse premier Nicola Sturgeon. Volgens Johnson zou een nieuw referendum veel te snel na het vorige komen, dat was in 2014.
  [naar artikel]
 5. Schotse premier wil nieuw referendum over onafhankelijkheid (13/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon wil in 2018 of 2019 een nieuw referendum organiseren over de Schotse onafhankelijkheid naar aanleiding van de Brexit. Dat heeft ze maandagmiddag aangekondigd tijdens een toespraak in Edinburgh.
  [naar artikel]
 6. Schotse premier wil nieuw referendum over onafhankelijkheid (13/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon wil in 2018 of 2019 een nieuw referendum organiseren over de Schotse onafhankelijkheid naar aanleiding van de Brexit. Dat heeft ze maandagmiddag aangekondigd tijdens een toespraak in Edinburgh.
  [naar artikel]
 7. Boris Johnson sluit tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid uit: “Daar zal ik nooit de toestemming voor geven” (03/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In het Schotse Glasgow kwamen gisteren 20.000 mensen op straat om te demonstreren voor onafhankelijkheid. De roep om een tweede...
  [naar artikel]
 8. Nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid (13/03/2017 - De Tijd)
  12:52 De Schotse deelstaatpremier Nicola Sturgeon heeft een nieuw referendum over de Schotse onafhankelijkheid aangekondigd.
  [naar artikel]
 9. Schotse premier wil in 2020 nieuw referendum over onafhankelijkheid: “Brexit is een ramp” (15/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Schotland zal volgend jaar een nieuw referendum houden over de onafhankelijkheid. Dat heeft de Schotse premier Nicola Sturgeon (Scottish National...
  [naar artikel]
 10. Schotten krijgen tweede referendum over onafhankelijkheid (28/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Schotse parlement stemt in met een tweede referendum over de Schotse onafhankelijkheid. (later meer)
  [naar artikel]
 11. Schotse premier: 'Alle opties open als Londen nieuw referendum blokkeert' (19/12/2019 - De Tijd)
  13:42 Nicola Sturgeon voert de druk op de Britse premier Boris Johnson op om een nieuw referendum over onafhankelijkheid te organiseren.
  [naar artikel]
 12. Tienduizenden Schotten betogen voor Schotse onafhankelijkheid (05/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Tienduizenden Schotten zijn zaterdag in Edinburgh op straat gekomen om te betogen voor een nieuw referendum over de Schotse onafhankelijkheid. De meerderheid van de Schotten stemde in 2014 nog tegen die onafhankelijkheid, maar de betogers zien de nakende Brexit als een goede reden voor een nieuw referendum.
  [naar artikel]
 13. Johnson tegen nieuw Schots onafhankelijksreferendum (03/11/2019 - Metro)
  De Britse premier Boris Johnson wil geen nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid toelaten. Dat heeft hij gezegd in een interview met Sky News. Johnson bestempelt het eerdere referendum in 2014 – waarbij een meerderheid tegen de onafhankelijkheid stemde – als een “eens in een generatie”-beslissing. Johnson lijkt daarmee de Schotse hoop op een nieuw onahankelijkheidsreferendum de kop in te drukken. Om zo’n referendum bindend te maken, heeft de Schotse regering de goedkeuring van Westminster nodig. Afgelopen vrijdag zei de Schotse premier Nicola Sturgeon nog dat ze voor het einde van het jaar een referendum zou aanvragen. Dat nieuwe referendum is volgens haar nodig omdat Schotland tegen zijn wil uit de EU zal verdwijnen. Omdat brexit doorgevoerd wordt tegen de wil van Schotland in, heeft Edinburgh volgens Sturgeon een “ijzersterk mandaat voor een onafhankelijkheidsreferendum”. Maar de Britse premier Boris Johnson zegt nu dat hij geen nieuw referendum zal toelaten. Het eerdere referendum van 2014, toen 55,3 procent van de Schotten tegen onafhankelijkheid stemden, was volgens Johnson een “once in a generation decision” (een beslissing die maar één keer in een generatie kan genomen worden). “Nee, ik wil geen tweede referendum”, aldus Johnson in een gesprek met Sky News. Oppositieleider Jeremy Corbyn van zijn kant heeft al laten weten dat hij een tweede Schots referendum niet zou blokkeren. Op 12 december trekken de Britten naar de stembus voor vervroegde verkiezingen. In hetzelfde interview met Sky News zegt Johnson ook dat hij zich verontschuldigt voor het feit dat hij zijn belofte van een brexit tegen 31 oktober niet heeft kunnen waarmaken. Eerder had Johnson gezegd dat hij liever zou “sterven in een gracht” dan de brexit opnieuw uit te stellen. Johnson heeft “diepe spijt” dat hij die deadline niet gehaald heeft. Dat de zaak opnieuw is uitgesteld is volgens Johnson niet zozeer pijnlijk voor “zijn ego, maar vanwege de onzekerheid die dit voor het hele land betekent”. bron: Belga Het bericht Johnson tegen nieuw Schots onafhankelijksreferendum verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Schots parlement stemt in met nieuw referendum (28/03/2017 - De Redactie)
  Het Schotse parlement heeft met een twee derde meerderheid ingestemd met een tweede referendum over de Schotse onafhankelijkheid.
  [naar artikel]
 15. Schotse premier Sturgeon vraagt Londen toestemming voor onafhankelijkheidsreferendum (19/12/2019 - VRT NWS)
  De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft nogmaals herhaald dat er een referendum moet komen over de onafhankelijkheid van Schotland. Ze vraagt de Britse regering de toestemming om volgend jaar zo'n referendum te organiseren. Weigert die dat, dan zegt Sturgeon "alle opties in overweging te zullen nemen om zelfbeschikking voor de Schotten te bereiken."
  [naar artikel]
 16. Schotse premier vraagt toestemming voor tweede referendum over onafhankelijkheid (19/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Schotse premier Nicola Sturgeon gaat aan de Britse regering de toestemming vragen om een tweede referendum te organiseren over Schotse...
  [naar artikel]
 17. Schots parlement stemt in met nieuw referendum over onafhankelijkheid (28/03/2017 - Knack)
  Het Schotse parlement stemt in met een tweede referendum over de Schotse onafhankelijkheid.
  [naar artikel]
 18. Schotse premier wil in 2020 nieuw referendum over onafhankelijkheid (15/10/2019 - Metro)
  Schotland zal volgend jaar een nieuw referendum houden over de onafhankelijkheid. Dat heeft de Schotse premier Nicola Sturgeon (Scottish National Party, SNP), gezegd. Dat nieuwe referendum is nodig omdat Schotland tegen zijn wil uit de EU zal verdwijnen. “Brexit is een ramp”, zei Sturgeon in haar toespraak voor het jaarlijkse congres van de SNP in Aberdeen. “We weten niet of het Verenigd Koninkrijk al dan niet zonder deal uit de EU zal stappen, maar we weten dat geen van die opties in het belang van Schotland is.” Een brexit zonder deal is voor Sturgeon “ondenkbaar”. “Maar een deal zoals Boris Johnson die voorstelt, zou niet veel beter zijn”, aldus Sturgeon nog. Omdat brexit doorgevoerd wordt tegen de wil van Schotland in, heeft Edinburgh een “ijzersterk mandaat voor een onafhankelijkheidsreferendum”. Sturgeon wil volgend jaar een referendum organiseren. Volgens de SNP-leidster is de steun voor onafhankelijkheid aan het groeien. “We bereiden ons voor”, aldus nog Sturgeon. In april zei de Schotse premier nog dat ze een tweede referendum wil houden binnen de twee jaar, als Londen uit de EU stapt. In het eerste referendum, in 2014, stemde 55 procent van de Schotten ervoor om bij Groot-Brittannië te blijven. Bij het brexitreferendum van 2016 stemde 62 procent van de Schotten voor ‘remain’, tegenover 48 procent van alle Britten. Londen kan volgens Sturgeon niet weigeren om het referendum te houden. Een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson herhaalde dat hij zich tegen een nieuw referendum verzet. Zo’n stemming is een “unieke gebeurtenis”. bron: Belga Het bericht Schotse premier wil in 2020 nieuw referendum over onafhankelijkheid verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Johnson blokt nieuw Schots referendum voor onafhankelijkheid af (14/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse premier Boris Johnson sluit formeel uit dat er in Schotland een tweede referendum komt over het verlaten van het Verenigd Koninkrijk. Hij...
  [naar artikel]
 20. Tienduizenden Schotten demonstreren voor onafhankelijkheid (11/01/2020 - De Morgen)
  Tienduizenden demonstranten zijn vandaag in de stad Glasgow in de regen de straat opgegaan om hun steun te betuigen voor de Schotse onafhankelijkheid. De groep All Under One Banner (AUOB) had opgeroepen tot de protestmars in de Schotse industriestad. AUOB wil een tweede Schots referendum over de onafhankelijkheid voor het einde van het jaar.
  [naar artikel]
 21. Sturgeon wil nieuw Schots referendum (13/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon wil een nieuw referendum organiseren voor onafhankelijkheid om zo de Schotse rol in de Europese Unie
  [naar artikel]
 22. Sturgeon wil nieuw Schots referendum (13/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon wil een nieuw referendum organiseren voor onafhankelijkheid om zo de Schotse rol in de Europese Unie
  [naar artikel]
 23. Schotse regering wil nieuw referendum over onafhankelijk tegen 2021 (24/04/2019 - Metro)
  De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon wil tegen 2021 een tweede referendum over de Schotse onafhankelijkheid organiseren als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt. Dat heeft ze woensdag verklaard aan het Schotse parlement, zo melden Britse media. Sturgeon zegt dat ze het wetgevend werk voor het referendum dit jaar wil afronden. De stemming zelf moet plaatsvinden voor de volgende verkiezingen voor het Schotse parlement, in mei 2021. “Een keuze tussen brexit en een toekomst voor Schotland als onafhankelijke Europese natie zou in de termijn van dit parlement aangeboden moeten worden”, zo verklaarde Sturgeon. bron: Belga Het bericht Schotse regering wil nieuw referendum over onafhankelijk tegen 2021 verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Schotse regering wil nieuw referendum over onafhankelijkheid tegen 2021 (24/04/2019 - De Morgen)
  De Schotse premier Nicola Sturgeon wil binnen de twee jaar een nieuw onafhankelijkheidsreferendum organiseren in Schotland. Dat zei ze vanmiddag tijdens het vragenuurtje in het Schotse parlement.
  [naar artikel]
 25. Johnson blokt nieuw Schots onafhankelijkheidsreferendum af (14/01/2020 - Metro)
  De Britse premier Boris Johnson weigert het licht op groen te zetten voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum in Schotland. Hij heeft de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon daar schriftelijk van op de hoogte gebracht. Meteen na de verkiezingen van 12 december maakte Nicola Sturgeon duidelijk dat de Schotten dit jaar nog een nieuw onafhankelijkheidsreferendum willen. Haar partij, de nationalistische Scottish National Party, had de verkiezingen in Schotland net overtuigend gewonnen: de SNP haalde 47 van de 59 Schotse zitjes in Westminster binnen, een krachttoer. Een week later richtte Sturgeon zich in een brief aan de Britse premier Boris Johnson. Daarin vroeg ze om Schotland de bevoegdheden over te hevelen die nodig zijn om een referendum te organiseren. Maar de Schotse kreeg een nul op het rekest: Johnson schreef haar vandaag een brief terug, waarin hij haar verzoek weigert. Een nieuw onafhankelijkheidsreferendum “zou de politieke stagnatie die Schotland het laatste decennium heeft gekend, alleen nog maar verergeren”, vindt Johnson. Bovendien had Sturgeon na de vorige volksbevraging beloofd dat het een “één keer in een generatie-referendum” betrof, bracht de premier in herinnering. “De Schotten hebben beslist om ons Verenigd Koninkrijk samen te houden, een resultaat dat zowel de Schotse als de Britse regering moeten respecteren.” Sturgeon reageert misnoegd. “Een onhoudbare en zelfvernietigende positie”, noemt ze de houding van Jonson. “De unie in Westminster kan niet behouden blijven zonder wederzijdse toestemming. De democratie zal overwinnen. De enige vraag is hoe lang het zal duren vooraleer de Tories en de rest van het establishment beseffen dat ze het onvermijdelijke moeten aanvaarden.” De Schotse regering beraadt zich en wil voor het einde van de maand verdere stappen ondernemen, zei Sturgeon nog. Het SNP-kopstuk wil het Schotse parlement intussen vragen “het Schotse recht op zelfbeschikking” kracht bij te zetten. In 2014 stemde 55 procent van de Schotten tegen de onafhankelijkheid. Maar sindsdien heeft het Verenigd Koninkrijk beslist om uit de EU te stappen, waar de Schotten dan weer massaal tegen gestemd hebben. Bovendien is premier Johnson erg onpopulair in Edinburgh en omstreken. Volgens de meest recente peilingen zou 48 procent van de Schotten nu voor de onafhankelijkheid stemmen. Volgens jaar zijn er Schotse parlementsverkiezingen. bron: Belga Het bericht Johnson blokt nieuw Schots onafhankelijkheidsreferendum af verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Schotland wil procedure voor nieuw referendum volgende week al inleiden (13/12/2019 - Metro)
  De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon wil de juridische procedure voor een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid volgende week al inleiden. Dat heeft ze verklaard in een toespraak, waarin ze reageerde op de duidelijke overwinning die haar partij had geboekt. De conservatieve partij van de Britse eerste minister Boris Johnson heeft een absolute meerderheid gehaald bij de parlementsverkiezingen. Maar in Schotland ging de nationalistische partij NSP met de meeste stemmen lopen. De partij haalde 48 zetels binnen, 13 meer dan in 2017. De partij had eerder al duidelijk gemaakt voorstander te zijn voor een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid. “Het is aan het Schotse parlement, en niet aan de regering in Westminster, om uit te maken of en wanneer er een nieuw referendum komt”, deelde Sturgeon daarover mee. “Ik wil dus duidelijk stellen aan de eerste minister: dit is niet gewoon maar een verzoek van mij of de SNP. Het is het recht van het Schotse volk. En u, als leider van een partij die in Schotland verslagen werd, hebt het recht niet om dit in de weg te staan.” Voor de organisatie van een bindend referendum is eerst de goedkeuring nodig van het parlement in Westminster. Maar de Britse premier Boris Johnson heeft eerder al duidelijk gemaakt dat hij zich tegen zo’n referendum zou verzetten. Heel wat Britse waarnemers vrezen echter dat een aanhoudende weigering het Verenigd Koninkrijk in een constitutionele crisis zou kunnen storten. In 2014 stemden de Schotten al eens over onafhankelijkheid van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Iets meer dan 55 procent was daar toen tegen. Maar omdat een meerderheid van de Schotten gekant is tegen de brexit, zou een nieuw referendum wel eens in het voordeel van het independence-kamp kunnen uitdraaien. Bron: Belga   Het bericht Schotland wil procedure voor nieuw referendum volgende week al inleiden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. Schotland wil procedure voor nieuw referendum volgende week al inleiden (13/12/2019 - Metro)
  De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon wil de juridische procedure voor een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid volgende week al inleiden. Dat heeft ze verklaard in een toespraak, waarin ze reageerde op de duidelijke overwinning die haar partij had geboekt. De conservatieve partij van de Britse eerste minister Boris Johnson heeft een absolute meerderheid gehaald bij de parlementsverkiezingen. Maar in Schotland ging de nationalistische partij NSP met de meeste stemmen lopen. De partij haalde 48 zetels binnen, 13 meer dan in 2017. De partij had eerder al duidelijk gemaakt voorstander te zijn voor een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid. “Het is aan het Schotse parlement, en niet aan de regering in Westminster, om uit te maken of en wanneer er een nieuw referendum komt”, deelde Sturgeon daarover mee. “Ik wil dus duidelijk stellen aan de eerste minister: dit is niet gewoon maar een verzoek van mij of de SNP. Het is het recht van het Schotse volk. En u, als leider van een partij die in Schotland verslagen werd, hebt het recht niet om dit in de weg te staan.” Voor de organisatie van een bindend referendum is eerst de goedkeuring nodig van het parlement in Westminster. Maar de Britse premier Boris Johnson heeft eerder al duidelijk gemaakt dat hij zich tegen zo’n referendum zou verzetten. Heel wat Britse waarnemers vrezen echter dat een aanhoudende weigering het Verenigd Koninkrijk in een constitutionele crisis zou kunnen storten. In 2014 stemden de Schotten al eens over onafhankelijkheid van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Iets meer dan 55 procent was daar toen tegen. Maar omdat een meerderheid van de Schotten gekant is tegen de brexit, zou een nieuw referendum wel eens in het voordeel van het independence-kamp kunnen uitdraaien. Bron: Belga   Het bericht Schotland wil procedure voor nieuw referendum volgende week al inleiden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. Sturgeon wil nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid (13/10/2016 - De Redactie)
  Schotland gaat volgende week een wetsontwerp indienen om naar een nieuw referendum over onafhankelijkheid te gaan. Dat heeft premier premier Nicola Sturgeon aangekondigd.
  [naar artikel]
 29. Premier Johnson blijft fel gekant tegen Schots referendum (13/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse premier Boris Johnson wil pertinent geen Schots referendum over onafhankelijkheid. Hij zei vandaag dat de uitslag van een eerdere...
  [naar artikel]
 30. Schotse eerste minister Nicola Sturgeon kondigt nieuw Schots referendum aan (13/03/2017 - De Redactie)
  Schotland wil op de vooravond van het inroepen van artikel 50 door de Britse premier May niet langer een afwachtende houding aannemen, aldus Sturgeon. Ze gaat de procedure op gang zetten om een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid te organiseren.
  [naar artikel]
 31. Schotse premier Sturgeon wil nieuw onafhankelijkheidsreferendum na Brexit (17/10/2016 - Knack)
  De Schotse premier Nicola Sturgeon zegt dat haar land de mogelijkheid moet hebben om een nieuw referendum te organiseren over Schotse onafhankelijkheid.
  [naar artikel]
 32. Johnson zegt 'no' tegen nieuw Schots referendum (14/01/2020 - De Tijd)
  17:35 De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon, die het referendum had gevraagd, geeft de hoop nog niet op.
  [naar artikel]
 33. Schots parlement stemt in met tweede referendum over onafhankelijkheid (28/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het Schotse parlement in Edinburgh heeft een dag voor de Brexit ingestemd met een nieuwe volksraadpleging over de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië.
  [naar artikel]
 34. Schots parlement stemt in met tweede referendum over onafhankelijkheid (28/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het Schotse parlement in Edinburgh heeft een dag voor de Brexit ingestemd met een nieuwe volksraadpleging over de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië.
  [naar artikel]
 35. Sturgeon organiseert mini-volksraadpleging bij 2 miljoen Schotten (02/09/2016 - De Redactie)
  De Schotse premier en de voorzitster van de Schotse nationalisten gaat haar 120.000 leden de straat op sturen om te polsen naar een draagvlak voor een nieuw referendum over onafhankelijkheid.
  [naar artikel]
 36. Schotse premier wil nieuw referendum over onafhankelijkheid (13/10/2016 - Knack)
  De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon gaat volgende week een wetsontwerp indienen dat de weg moet vrijmaken voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum.
  [naar artikel]
 37. Schotse premier: 'Schotland mag niet gevangen blijven zitten in Groot-Brittannië' (15/12/2019 - Knack)
  De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft gereageerd op de Briste verkiezingen. Ze vraagt toelating om een referendum voor onafhankelijkheid te mogen organiseren.
  [naar artikel]
 38. Schotse nationalisten willen Labour-regering steunen in ruil voor nieuw referendum over onafhankelijkheid (08/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Schotse Nationalistische Partij (SNP) is bereid samen met Labour een “progressieve alliantie” te vormen als de resultaten van de Britse...
  [naar artikel]
 39. Schotse premier kondigt nieuw referendum rond onafhankelijkheid aan (13/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Schotse premier Nicola Sturgeon gaat de procedure op gang brengen voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum in Schotland. Dat heeft ze
  [naar artikel]
 40. Sturgeon: Londen moet volgend jaar stemmen over Schotse onafhankelijkheid mogelijk maken (08/11/2019 - Metro)
  De Britse regering moet voor volgend jaar een stemming over Schotse onafhankelijkheid toelaten gezien Schotland met het vooruitzicht kampt de Europese Unie (EU) tegen zijn wil te zullen verlaten. Dit heeft de leider van de Scottish National Party (SNP) Nicola Sturgeon vandaag gezegd. “Een stem voor de SNP is een stem om aan de brexit te ontkomen”, zei Sturgeon die ook de Schotse regering voorzit, bij de start van haar campagne voor de parlementsverkiezingen van 12 december. “De belofte van de nummer één van de Tories (Conservatieven) is Schotland tegen onze wil uit de Europese Unie te halen”. Tijdens een bezoek aan Schotland heeft de Conservatieve premier Boris Johnson gisteren gezegd niet te voelen voor een nieuw referendum omdat bij dat van 2014 aan de bevolking was beloofd dat het een eenmalige gebeurtenis was. “Ik zie geen reden om terug te komen op die belofte”. Onlinepeilingen suggereren dat de steun voor Schotse onafhankelijkheid is toegenomen sinds in 2014 55 procent van de Schotten ervoor koos binnen Groot-Brittannië te blijven. “Indien de SNP deze verkiezingen (in Schotland) wint… moet aan Boris Johnson en Westminster (de regering in Londen) de vraag gesteld: wat geeft u het recht de democratische wensen van het Schotse volk af te blokken?”, zei Sturgeon. “Er kan geen veto van Westminster zijn omtrent het recht van Schotland voor zijn eigen toekomst te kiezen en het soort land uit te bouwen dat wij willen zijn”. Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn heeft gesuggereerd dat hij een tweede Schots referendum zou toelaten indien hij de stembusgang wint. Bij het referendum over de brexit in 2016 stemde 62 procent van de Schotten voor het blijven in de EU, terwijl over heel Groot-Brittannië 52 procent voor een uitstap koos. bron: Belga Het bericht Sturgeon: Londen moet volgend jaar stemmen over Schotse onafhankelijkheid mogelijk maken verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. Britse verkiezingen – Sturgeon legt tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid definitief terug op tafel (13/12/2019 - Metro)
  Nicola Sturgeon, de leider van de Schotse nationalisten van SNP, wil een nieuw onafhankelijkheidsreferendum in Schotland. Dat zei ze tijdens de campagne al, maar dankzij de grote verkiezingsoverwinning waar de partij op afstevent, “heeft ze het mandaat om de mensen opnieuw de keuze te geven”, klonk het donderdagnacht. De SNP van Nicola Sturgeon stevent af op 55 zetels, een winst van 20 zitjes en goed voor bijna alle 59 zetels in Schotland. “We willen de Schotse toekomst opnieuw in Schotse handen, dat is de belangrijkste boodschap van vanavond”, reageerde Sturgeon bij de BBC. De Schotse is veel minder tevreden met het algemene resultaat. De Conservatieven van zittend premier Boris Johnson halen volgens de laatste projecties vlotjes een absolute meerderheid, wat hem een vrijgeleide geeft om het Verenigd Koninkrijk op 31 januari uit de EU te loodsen. De Schotten zijn over het algemeen tegen de brexit gekant. “Het resultaat is grimmig”, aldus Sturgeon. “Maar de Schotten hebben een keuze voor een andere toekomst. Ik heb een duidelijk mandaat om Schotland die keuze te geven, daar bestaat geen twijfel over. En dan is het aan het volk om te kiezen. Maar Johnson heeft niet het recht om Schotland uit de EU te halen, en heeft niet het recht om ons die keuze af te nemen”, zei ze. In 2014 stemden de Schotten al eens over onafhankelijkheid van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Iets meer dan 55 procent was daar toen tegen, maar de brexit zou de uitslag wel eens in het voordeel van het independence-kamp kunnen doen kantelen. bron: Belga Het bericht Britse verkiezingen – Sturgeon legt tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid definitief terug op tafel verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Schotse eerste minister stoomt zich klaar voor nieuw onafhankelijkheidsreferendum (18/09/2019 - De Tijd)
  17:22 De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon warmt zich op voor een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk, volgend jaar al. Woensdag is ze in Berlijn om een Schots ...
  [naar artikel]
 43. Schotse eerste minister stoomt zich klaar voor nieuw onafhankelijkheidsreferendum in 2020 (18/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon warmt zich op voor een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk,...
  [naar artikel]
 44. Deze Franse ‘kolonie’ houdt na 165 jaar referendum over onafhankelijkheid (02/11/2018 - De Morgen)
  De bewoners van Nieuw-Caledonië, een Frans overzees gebied in de Stille Oceaan, stemmen zondag in een referendum over hun onafhankelijkheid. Het referendum is onderdeel van het akkoord van Nouméa, dat Frankrijk en lokale leiders in 1998 ondertekenden. 
  [naar artikel]
 45. Schotse premier stelt beslissing over referendum omtrent onafhankelijkheid uit (27/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Schotse premier Nicola Sturgeon stelt een beslissing over een nieuw onafhankelijkheidsreferendum uit tot de herfst van 2018. Dat heeft ze
  [naar artikel]
 46. Johnson weigert nieuw Schots referendum (16/12/2019 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 47. Schotse eerste minister Nicola Sturgeon roept opnieuw op tot onafhankelijkheidsreferendum (31/01/2020 - Metro)
  De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon roept op brexitdag opnieuw op tot een nieuw onafhankelijkheidsreferendum voor Schotland. De Schotten stemden bij het referendum ruim drie jaar geleden tegen een brexit, en zijn “diep bedroefd” de EU te moeten verlaten, zei Sturgeon. De leider van de Schotse regionale regering sprak vrijdag aanhangers van haar Scottisch National Party (SNP) toe, luttele uren voor het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Sturgeon herhaalde er dat Schotland een nieuw referendum over onafhankelijkheid wil. De Schotten organiseerden in 2014 al eens een volksbevraging over onafhankelijkheid van de rest van het Verenigd Koninkrijk, maar stemden toen tegen. Twee jaar later stemde het hele Verenigd Koninkrijk echter in met de brexit, tegen de wil van een grote meerderheid van de Schotten in. Sindsdien klinkt de vernieuwde roep naar onafhankelijkheid steeds luider. Eerder deze week stemde het Schotse parlement in met de organisatie van een nieuw referendum. “We hebben hoop voor een andere en betere toekomst voor Schotland. Een waarin we een open, gastvrije plaats blijven om te leven, studeren en werken, en een gewaardeerd lid van de Europese familie van naties zijn”, zei Sturgeon. “Maar dat is na vanavond enkel nog mogelijk als we onafhankelijk worden.” De SNP behaalde halfweg december een grote verkiezingsoverwinning in Schotland, nadat Sturgeon campagne had gevoerd met de belofte een nieuw referendum te organiseren. Dat gaf de partij “het mandaat een volksbevraging te organiseren”, herhaalde Sturgeon vrijdag nog eens. Juridisch gezien kan de Schotse regering niet op eigen houtje een referendum organiseren. De Britse regering moet haar fiat geven. De Britse premier Boris Johnson heeft al laten weten dat hij niet akkoord gaat. bron: Belga Het bericht Schotse eerste minister Nicola Sturgeon roept opnieuw op tot onafhankelijkheidsreferendum verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Premier May blokkeert nieuw Schots referendum voor onafhankelijkheid (16/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Het is er het moment niet voor". Met die woorden blokkeert Brits premier een nieuw Schots referendum voor onafhankelijkheid. De Schotse eerste
  [naar artikel]
 49. Schotse eerste minister stoomt zich klaar voor nieuw onafhankelijkheidsreferendum in 2020 (18/09/2019 - Metro)
  De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon warmt zich op voor een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk, volgend jaar al. Vandaag is ze in Berlijn om een Schots EU-lidmaatschap – ondanks de brexit – te promoten. Nu de brexit steeds dichterbij sluipt, loopt Nicola Sturgeon zich warm voor een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid. In september 2014 stemde een meerderheid van de Schotten – 55,3 procent – nog tegen onafhankelijkheid, maar sindsdien is er veel gebeurd. De Schotten kantten zich in 2016 tegen de brexit, samen met de Noord-Ieren. Wales en Engeland stemden tegen het EU-lidmaatschap, waardoor meteen ook Schotland en Noord-Ierland de Europese Unie vaarwel konden zeggen. Sturgeon gokt dat de Schotten nu wél voor onafhankelijkheid zouden stemmen. Schotland zou zo ook als onafhankelijke lidstaat deel kunnen blijven uitmaken van de Europese Unie, vindt ze. Om die laatste boodschap kracht bij te zetten is de Schotse momenteel op promotour in Berlijn. Ze ontmoette er onder meer de christendemocratische fractieleider Ralph Brinkhaus en de Duitse minister van Europese Zaken Michael Roth. In de marge van dat bezoek zei ze te verwachten dat Schotland de wel degelijk onafhankelijk zal worden, en dat ze in de loop van 2020 een nieuw referendum wil organiseren. Gisteren schreef Sturgeon al op Twitter dat ze er “zo zeker als mogelijk van is” dat het ja-kamp het dit keer wel zal halen. “Onafhankelijkheid komt eraan.” Bron: Belga   Het bericht Schotse eerste minister stoomt zich klaar voor nieuw onafhankelijkheidsreferendum in 2020 verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.