Vrienden die levensgevaarlijk ondergronds jeugdcafé bouwden: “Het heeft veel tijd en geld gekost"

© if

© mvn

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het ondergrondse kamp in het West-Vlaamse Zwankendamme was zo'n vier maanden lang dé plaats waar een vriendengroepje twintigers samenkwam. Tot hun schuilplaats als bij toeval ontdekt werd. “Maar als het moet, breken we onze schuilplaats zelf wel af.”

TIM LESCRAUWAET

Leuk en origineel, maar tegelijk levensgevaarlijk. De politie botste vorige week op een ondergronds kamp van zo’n zestig vierkante meter groot in de bossen langs het Boudewijnkanaal in Zwankendamme. Het kamp ligt volledig aan het zicht onttrokken. Enkel een doorgeknipte prikkeldraad en wat platgelopen begroeiing zijn een voorzichtige aanwijzing van wat zich wat dieper in het bos bevindt.

“Hier passeren normaal zo'n drie politiewagens per jaar. Nu waren het er bij wijze van spreken plots dertig per week.” De groep twintigers die de ondertussen welbekende bunker langs het kanaal in Zwankendamme groef, had snel door dat ze “ontdekt” waren. Maar van slechte intenties is hoegenaamd geen sprake. “Wij wilden gewoon een plekje waar we als vriendengroep samen konden komen zonder iemand tot last te zijn.”

Geen jeugdhuis

De vriendengroep is hecht.” Ze kennen elkaar al jaren en zien mekaar zowat dagelijks. Kan ook moeilijk anders als je bijna allemaal in een gehucht als Zwankendamme woont. Maar een jeugdhuis of een jongerencafé om af te spreken hadden ze niet. “Er is nochtans wel een overleg rond geweest met het stadsbestuur”, zegt één van hen. “Maar daar kwam weinig van in huis.”

En daarom broedden de vrienden op een idee. Ze gingen allemaal naar de vakschool en bouwden vroeger vaak kampen in de bossen langs het kanaal. Ze beslisten om daar een “ultiem kamp voor twintigers” te gaan bouwen. Drie maanden lang zwoegden ze met man en macht. De ganse bunker werd met schop en mankracht uitgegraven. Elke pallet werd eigenhandig geplaatst. “We hebben geen enkele machine gebruikt. Er is enorm veel tijd in gekropen en het heeft ons echt veel geld gekost.”

Wie moet afbreken?

De politie maakt zich zorgen over de veiligheid van het bouwwerk. Want als het instort terwijl de jongeren er aanwezig zijn, is de kans groot dat ze het niet overleven. Dus moet het afgebroken worden, al is het nog niet duidelijk wie dat moet doen.

“Doodzonde. Want het is echt niet zo onveilig als zij denken. Wij zijn allemaal technisch onderlegd en wonnen zelfs advies in bij bouwkundigen.” Een duur grapje als daarvoor aannemers ingeschakeld moeten worden. Daarom willen de twintigers zelf voor de afbraak instaan. “We hebben al heel wat geld in die bunker gestoken. We willen er niet nog meer geld aan kwijt spelen. En als wij er niet in mogen zitten, dan niemand. Het zal wel met veel spijt in het hart zijn, maar als we die moeten afbreken, zullen we dat wel doen.”

ayer_e031",wid:"_1467261",uiconf_id:"21813201",flashvars:{doubleClick:{plugin:!0,adTagUrl:prerollUrl},vast:{plugin:!0,postrollUrl:prerollUrl.replace("preroll","postroll"),loadAdsOnPlay:!0},adsOnReplay:!0,metadataProfileId:3063771,requiredMetadataFields:!0},cache_st:"1406844806",entry_id:"1_4uouinuw"}),kWidget.addReadyCallback(function(e){function a(e){gemiusStream.event("21813201",r,l,e);var n=a.caller.toString();console.log("gemiusStream.event: "+e+"@"+l+"sec - totalTime: "+o+"sec - Caller: "+n)}var n=document.getElementById(e),r="1_4uouinuw",t="nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7",l=0,o=0,i="undefined"==typeof MEDIAHUIS?"nw":MEDIAHUIS.config.page_sectionname,d=[{name:"_SCT ",value:"news"},{name:"se",value:i},{name:"ct",value:"nw"},{name:"st",value:"vid.wex.frag.vod.free"},{name:"tv",value:"news"}];n.kBind("metadataReceived",function(){var e,a=n.evaluate("{mediaProxy.entryMetadata}");o=n.evaluate("{mediaProxy.entry.duration}");var r=document.getElementsByClassName("video-source-origin");if(r.length>0)for(var t=r.length;t>=r.length;t--){var l=r[t-1];l&&l.parentNode.removeChild(l)}if(a&&a.Source){var i=a.Source;switch(i){case"ATV":e="atv";break;case"TVL":e="tvl";break;case"TVO":e="tvoost"}if(e){var d="www."+e+".be",c=document.createElement("div"),s=n.parentNode;c.className="video-source-origin",c.innerHTML="Bekijk meer video's van "+i+' op

",s.parentNode.insertBefore(c,s.nextSibling)}}}),n.kBind("playerUpdatePlayhead",function(e,a){l=l!=Math.round(e)?Math.round(e):l}),n.kBind("changeMedia",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",r,l),r=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",r,o,d,[],t)}),n.kBind("playerStateChange",function(e){o>l&&a(e)}),n.kBind("doStop",function(e,n){o>l&&a("stopped")}),n.kBind("playerSeekStart",function(e,n){o>l&&a("seekingStarted")}),n.kBind("playerPlayEnd",function(e,n){a("complete")}),n.kBind("doReplay",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",r,l),r=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",r,o,d,[],t)})})

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen