Eerbetoon aan Didier Bartholomeus in Bosuilstadion

Royal Antwerp Football Club (RAFC) neemt zaterdagavond voor de wedstrijd tegen Cercle Brugge afscheid van Didier Bartholomeus. De 25-jarige Schildenaar was een Antwerpsupporter in hart en nieren, hij was lid van supportersclub ASC Braschil.

sare

“Zaterdag zullen de ouders van de jongen samen met de supportersclub een kwartier voor de wedstrijd op het veld komen”, zegt Thomas Slembrouck van RAFC. Een minuut stilte wordt niet gepland maar het is de bedoeling dat de supporters You’ll Never Walk Alone zullen zingen. Supporters plannen wel een minuut applaus in de 25ste minuut (de leeftijd van Didier, red.). Ook sfeergroep Antwerp Dynamite bereidt iets voor.

Het lichaam van Didier Bartholomeus werd woensdag uit het Dokske in Merksem gehaald, op dat moment was de jongeman al enkele dagen vermist. Zijn vrienden zagen hem zondagochtend voor het laatst tijdens zijn verjaardagsfeest in discotheek The Villa aan de Limbastraat.

Familie vermiste Didier (25): “We kunnen gaan rouwen, maar de vele vragen blijven”

© JHS, rr

Er is een einde gekomen aan de dagenlange onzekerheid voor de vrienden en familie van Didier Bartholomeus uit Schilde. Gisteren werd zijn lichaam aangetroffen in het Dokske in Merksem. Het parket onderzoekt wat er met de twintiger gebeurd is. Het sluit niet uit dat hij het slachtoffer is geworden van een overval. Ook de familie van Didier worstelt met vele vragen na het dramatische nieuws.

“Er zijn sterke aanwijzingen dat het om Didier Bartholomeus gaat, maar er kan nog geen sluitende bevestiging worden gegeven”, zo zei Antwerps parketwoordvoerder Ken Witpas woensdag. Volgens onze informatie is het parket wel zo goed als zeker, maar moeten er nog vingersporen vergeleken worden. Tot ook die een positieve match opleveren, geeft het gerecht geen sluitende bevestiging. Maar bij de vrienden en familie van Bartholomeus was er gisteren geen twijfel meer. Al blijven zij wel met vele vragen achter.

Gevallen? Geduwd?

“Hij verdween terwijl hij zijn verjaardagsfeestje vierde. Ik zal me hem zo proberen te herinneren, als een vrolijke, feestende jongen”, zegt een aangeslagen oma Liliane. “Didier was alles voor ons, maar hij is weg nu. Het is een drama dat ik mijn ergste vijand niet toewens. We kunnen nu gaan rouwen en hem begraven. Maar in ons hoofd blijft het malen: wat is er toch gebeurd? Is hij gevallen, is hij geduwd?”

“De vrienden denken dat iemand hem iets misdaan heeft, zo vernam ik daarnet. Maar we kunnen er voorlopig de vinger niet op leggen. We hopen dat de politie er toch in slaagt om dit drama op te helderen”, aldus Didiers oma.

Zijn vele vrienden namen gisteren via Facebook afscheid van hun kameraad. Zijn profiel werd overstelpt met berichtjes. “We zullen je nooit vergeten” en “Ne crème van ne kerel” waren maar enkele van de vele reacties. Een jeugdvriend verwoordde zijn gevoelens als volgt: “Mijn allereerste vriendje in de kleuterklas en nu ben je weg...? Ik zal het moeten beginnen geloven, dat de goeden als eerste gaan en de slechten als laatste, ik snap het niet... Ik hoop alleen maar dat de plaats waar ge heen bent een beetje op Schilde trekt want dit was uw thuis mateke en nog altijd!! We gaan u missen vriend, echt waar. Vandaag heeft iedereen iets verloren in zijn leven. Een vriend, een zoon, een collega... Ik zeg niet vaarwel maar tot ziens, we zien mekaar nog Didier.”

Het verdere onderzoek gebeurt onder leiding van een onderzoeksrechter “wegens mogelijke feiten van onopzettelijke doding lastens onbekenden”, legt Witpas uit. De zware kwalificatie is een gevolg van de vele vragen waarmee niet alleen de familie en vrienden, maar ook de speurders nog zitten.

De overvalthese leeft bij verschillende politiemensen. Volgens onze bronnen zou de identiteitskaart van Bartholomeus zijn binnengebracht bij de politie na zijn verdwijning, maar nog voor hij teruggevonden werd. Op deze en vele andere vragen hoopt de recherche de komende dagen en weken antwoorden te vinden.

Officieel: lichaam vermiste Didier (25) teruggevonden, geen kwaad opzet

© rr

© JHS

© JHS

© Koen Dhollander

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Aan de Zuidkaai in Merksem is woensdagvoormiddag een lichaam aangetroffen. Het parket bevestigt donderdagnamiddag dat het om om de vermiste Didier Bartholomeus gaat. Uit de autopsie blijkt dat er geen kwaad opzet mee gemoeid is.

Getuigen zagen een lichaam drijven en verwittigden de hulpdiensten. De brandweer haalde het lijk uit het water. Het nieuws van het gevonden lichaam verspreidde zich als een lopend vuurtje. Al snel stond ook een groep jongeren aan het politielint te wachten. Ze verkeerden tussen hoop en vrees, want alles leek erop te wijzen dat hun vriend Didier Bartholomeus het slachtoffer was.

“Er zijn sterke aanwijzingen dat het om Didier Bartholomeus gaat, maar er kan nog geen sluitende bevestiging gegeven worden”, zo stelde Antwerps parketwoordvoerder Ken Witpas woensdag nog. Een dag later kwam er dan de officiële bevestiging. De autopsie heeft geen elementen naar boven gebracht die wijzen op kwaad opzet.

The Villa

De Schildenaar verdween zondagochtend rond 5u na zijn eigen verjaardagsfeest in discotheek The Villa aan de Limbastraat op het Eilandje in Antwerpen. Volgens vrienden was hij daar die ochtend plots vertrokken. Bij The Villa verklaarde men dat de jongeman stomdronken buitengezet was door de mensen van de security.

Wat er in de tachtig uur tussen zijn vertrek aan de discotheek en het terugvinden van zijn lichaam gebeurde, wordt nu onderzocht door de speurders van de federale gerechtelijke politie. Het parket onderzoekt wat er met de twintiger gebeurd is. Het sluit niet uit dat hij het slachtoffer is geworden van een overval.

ayer_b707",wid:"_1467261",uiconf_id:"21813201",flashvars:{doubleClick:{plugin:!0,adTagUrl:prerollUrl},vast:{plugin:!0,postrollUrl:prerollUrl.replace("preroll","postroll"),loadAdsOnPlay:!0},adsOnReplay:!0,metadataProfileId:3063771,requiredMetadataFields:!0},cache_st:"1406844806",entry_id:"0_i6m2evoh"}),kWidget.addReadyCallback(function(e){function a(e){gemiusStream.event("21813201",r,l,e);var n=a.caller.toString();console.log("gemiusStream.event: "+e+"@"+l+"sec - totalTime: "+i+"sec - Caller: "+n)}var n=document.getElementById(e),r="0_i6m2evoh",t="nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7",l=0,i=0,o=0,d="undefined"==typeof MEDIAHUIS?"nw":MEDIAHUIS.config.page_sectionname,c=[{name:"_SCT ",value:"news"},{name:"se",value:d},{name:"ct",value:"nw"},{name:"st",value:"vid.wex.frag.vod.free"},{name:"tv",value:"news"}];n.kBind("metadataReceived",function(){var e,a=n.evaluate("{mediaProxy.entryMetadata}");i=n.evaluate("{mediaProxy.entry.duration}");var r=document.getElementsByClassName("video-source-origin");if(r.length>0)for(var t=r.length;t>=r.length;t--){var l=r[t-1];l&&l.parentNode.removeChild(l)}if(a&&a.Source){var o=a.Source;switch(o){case"ATV":e="atv";break;case"TVL":e="tvl";break;case"TVO":e="tvoost"}if(e){var d="www."+e+".be",c=document.createElement("div"),s=n.parentNode;c.className="video-source-origin",c.innerHTML="Bekijk meer video's van "+o+' op

",s.parentNode.insertBefore(c,s.nextSibling)}}}),n.kBind("playerUpdatePlayhead",function(e,a){l=l!=Math.round(e)?Math.round(e):l}),n.kBind("changeMedia",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",r,l),r=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",r,i,c,[],t)}),n.kBind("playerStateChange",function(e){"buffering"!=e&&("playing"==e&&0==l&&o||(i>l&&a(e),0==l&&"playing"==e&&(o=1)))}),n.kBind("doStop",function(e,n){i>l&&a("stopped")}),n.kBind("seeked",function(e){i>l&&(l=e,a("seekingStarted"))}),n.kBind("playerPlayEnd",function(e,n){a("complete")}),n.kBind("doReplay",function(e,n){gemiusStream.closeStream("21813201",r,l),l=0,r=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",r,i,c,[],t),a("playing")})})

Ook maandag werd uit een Antwerps dok, toen het Asiadok, al een lichaam opgevist. Dat is intussen geïdentificeerd als het lichaam van een 45-jarige Antwerpenaar, maar de doodsoorzaak is nog niet bekend.

Op sociale media circuleren intussen berichten over het heengaan van Didier Bartholomeus.