Brood is een bron van vezels, eiwitten, vitaminen, mineralen en koolhydraten. Vijf Kempense bakkers doen daar nog een schepje bovenop door hun brood te bakken met gist die natuurlijk verrijkt is met vitamine D, in de volksmond bekend als de zonneschijnvitamine. “Wij brengen de zon in je brood en gebak”, zeggen de bakkers. [naar artikel]
Vijf Kempense bakkers zorgen voor zon in hun brood met vitamine D-gist. Het gist wordt blootgesteld aan uv-licht en wordt zo dus verrijkt met vitamine D. "We gebruiken het gist in al onze broden, pistolets, sandwiches en zelfs in onze koffiekoeken", zegt bakker Koen Dilen uit Ravels. [naar artikel]
Ons dagelijks brood bestaat uit bloem, water, gist en zout, maar sommige bakkers voegen nog broodverbeteraars toe om het brood langer houdbaar te maken én een krokantere korst te geven. “Dat gebeurt vaak met varkensvet of smout”, vertelt Eddy Van Damme van Bakkersfederatie Vlaanderen. Hoeveel bakkers gebruiken dit nog? Hoe herken je een brood met varkensvet? En hoe zit het met supermarktbrood? [naar artikel]
Marc Van Eeckhout (60) en Lutgart Lyen (61) van Broodnodig zijn gepassioneerd bezig met oude granen. Die willen ze gebruiken om op termijn het lekkerste brood te bakken. In Hofstade kun je zondag een kijkje gaan nemen op hun proefveld waar 48 oude graansoorten groeien. [naar artikel]
Bakkers Vlaanderen is niet opgezet met de campagne ‘Brood, maar dan beter’ van de supermarktketen Delhaize. De beroepsvereniging van Vlaamse ambachtelijke bakkers vindt dat de nieuwe campagne doet uitschijnen dat enkel bij Delhaize brood zonder bewaarmiddelen wordt gemaakt. [naar artikel]
Bij Delhaize in Hasselt betaal je 1,25 euro in plaats van 2,49 voor één brood. Het enige verschil: het brood werd een dag eerder gebakken. In tijden waar het budget voor veel gezinnen steeds beperkter wordt, is het oude brood bij heel wat bakkers en -ketens een hit. Maar is dat dan nog lekker? En hoe kan je het opwaarderen? [naar artikel]
Nu de graanschuur van de wereld gebukt gaat onder een zware oorlog, moeten lokale bakkers andere leveranciers zoeken. Dan halen ze hun tarwe toch in eigen streek, horen we je denken. Bij welke bakkers koop je zo’n brood van eigen bodem dan? En waarom is ‘lokaal’ bakken toch niet zo eenvoudig? [naar artikel]
Wie bakt de Lekkerste Pizza van Limburg? Het zou Mirco Polo van Il Sotterreaneo in Genk kunnen zijn, de student-ondernemer die samen met zijn team heerlijke pizza’s bakt in de kelder van zijn ouderlijk huis. “We hadden nooit verwacht in de top vijf te belanden.” [naar artikel]
Het voedzame brood waarmee het Belgische team van de bakkerijopleiding in Geel in oktober nog een wereldprijs pakte, is in het televisieprogramma Vrede Op Aarde ook officieus uitgeroepen tot Product van het Jaar. [naar artikel]
Bakkerij Bouakline, een bakker met winkels in Wetteren, Ninove en Nieuwerkerken (Aalst), schenkt brood en gebak aan mensen die het financieel moeilijk hebben. “We vertrouwen de mensen die ons bellen op hun woord. Hopelijk zet ons initiatief ook andere bakkers aan om hetzelfde te doen.” [naar artikel]
“Net weer geweldig nieuws ontvangen. Een mens zou nog hopen dat het 1 april is”, schrijft Elke Cailloux van patisserie De Ruyter in Mechelen met een ironische noot op haar Facebookpagina. De aanleiding voor haar post is een zoveelste prijsstijging van het meel. Andere bakkers ontsnappen evenmin aan de enorme prijsschommelingen op de internationale markt. “Het is niet ondenkbaar dat een groot wit brood binnenkort drie euro kost”, klinkt het bij Bakkers Vlaanderen. [naar artikel]
Online brood, pistolets of taart bestellen: de afgelopen twee jaar gingen 43 procent meer Limburgse bakkers digitaal via Bakkersonline. “Klanten die via de webshop bestellen, moeten niet aanschuiven in de rij”, zegt Ruben Baeten van Bakker Baeten in Opoeteren (Maaseik). [naar artikel]
Iedere zes minuten een versgebakken brood, dat je vervolgens zelf mag verpakken en meenemen. Dat is de breadbot, een grote machine die vooral... [naar artikel]
De Erfgoeddag op zondag 28 april zet vol in op vakmanschap en meesterschap. In Bocholt slaan bakkers en molenaars de handen in elkaar en vertellen ze een boeiend verhaal van graan tot brood. [naar artikel]
Brood op basis van tuinbonenmeel: het klinkt als een exotisch idee, maar onderzoekers van de Universiteit van Reading in Engeland roemen het als gezond alternatief voor wit brood. In het Verenigd Koninkrijk denken ze er al over na om het te verplichten, maar hoe staat het in België? Waarom zou dit goed zijn voor de gezondheid? En staan de Belgische bakkers daarvoor open? Diëtiste Hella Van Laer en Eddy Van Damme van Bakkers Vlaanderen leggen uit. [naar artikel]
Bij Delhaize in Hasselt betaal je 1,25 euro in plaats van 2,49 voor één brood. Het enige verschil: het brood werd een dag eerder gebakken. In tijden waar het budget voor veel gezinnen steeds beperkter wordt, is het oude brood bij heel wat bakkers en -ketens een hit. Maar is dat dan nog lekker? En hoe kan je het opwaarderen? [naar artikel]
“Net weer geweldig nieuws ontvangen. Een mens zou nog hopen dat het 1 april is”, schrijft Elke Cailloux van patisserie De Ruyter in Mechelen met een ironische noot op haar Facebookpagina. De aanleiding voor haar post is een zoveelste prijsstijging van het meel. Andere bakkers ontsnappen evenmin aan de enorme prijsschommelingen op de internationale markt. “Het is niet ondenkbaar dat een groot wit brood binnenkort drie euro kost”, klinkt het bij Bakkers Vlaanderen. [naar artikel]
Brood op basis van tuinbonenmeel: het klinkt als een exotisch idee, maar onderzoekers van de Universiteit van Reading in Engeland roemen het als gezond alternatief voor wit brood. In het Verenigd Koninkrijk denken ze er al over na om het te verplichten, maar hoe staat het in België? Waarom zou dit goed zijn voor de gezondheid? En staan de Belgische bakkers daarvoor open? Diëtiste Hella Van Laer en Eddy Van Damme van Bakkers Vlaanderen leggen uit. [naar artikel]
Een klassieke boterhaam met kaas of choco zit zo ingeburgerd in ons eetpatroon, dat we wel eens vergeten dat er nog andere soorten brood of traditionele ontbijten bestaan. We passeerden langs vier bakkers die elke nacht hun oven aanzetten om wereldse broodlekkernijen de wereld in te sturen. “Dit zoet koekebrood is het mooiste brood dat je op tafel kunt zetten”, klinkt het. Met wat eet je die broden dan het liefst? En hoe maak je ze zelf? [naar artikel]
Een wereldwijde stijging van de tarweprijzen na slechte oogsten in Rusland dwingt bakkers de broodprijzen te verhogen. Ook de stijgende energieprijzen spelen een rol. In Frankrijk stijgt de prijs van de baguette met vijf à tien cent. Bij ons zijn de prijzen van het brood gestegen met tien à twintig cent. Dat laat de Bakkers Vlaanderen weten aan De Standaard. [naar artikel]
Door de lockdowns is ons land veel bakkers rijker, die thuis brood maken van niets meer dan meel, water en zout. In de fermenterende papjes met desem dat brood luchtig moet maken gaat een wereld schuil die wetenschappers maar net beginnen te ontrafelen. [naar artikel]
Drie weken lang lieten we onze lezers stemmen op de Lekkerste Pizza van Limburg. Genkenaar Rocco Cagliostro bleek niet enkel hét stemmenkanon van onze grote pizzawedstrijd, maar veroverde ook het hart van onze jury. Bekijk op onderstaande kaart wie de lekkerste pizza bakt in jouw gemeente. [naar artikel]
Door corona is in Turkije de traditie van het ‘hangend brood’ opgeleefd: bakkers die gratis brood voor de armen bakken, betaald van geld dat andere klanten achterlaten. Dit ‘askida’ blijft niet meer bij brood – ook schooluniformen en bioscoopkaartjes worden zo verdeeld – en is een speelbal van de politiek geworden. [naar artikel]
Een brood wordt ruim 10 procent duurder: dat wil zeggen dat je bij vele warme bakkers voortaan 2,40 of 2,50 euro betaalt voor een brood. Je eigen brood bakken is een manier om die extra uitgave te drukken. Topbakker Toon De Klerck geeft negen tips waarmee iedereen erin slaagt zelf een heerlijk brood te bakken. Hij geeft ook drie simpele recepten waar je thuis zelf mee aan de slag kan. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.